PiiaKattelus Häjyylyä härmästä

Onko 70% tanskalaisista muuttunut tyhmiksi?

Tanskassa puhaltavat vahvat tuulet oikealta. Tanskassa on herätty, toisin kuin Suomessa, jossa maamme hallitus nukkuu vielä vaaleanpunaista Ruususen unta. 

Tanskan parlamentti hyväksyi eilen 26.1.2015 tiukennuksia ulkomaalaislakiin. Ulkomaalaiskriittinen Tanskan kansanpuolue on vaatinut jo pitkään hallitsemattoman turvapaikanhakijatilanteen haltuunottamista ja opposition tuella vei lakimuutoksen läpi.

Lakimuutos antaa viranomaisille mahdollisuuden takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuutta 1340 euron ylimenevältä osalta. Kihlasormukset, kellon ja matkapuhelimen saa pitää. Omaisuustakavarikko on henkilökohtainen, joten perheille se ei ole kohtuuton. Myös sosiaaliavustuksia pienennetään kymmenen prosenttia ja perheiden yhdistämisaika pitenee vuodesta kolmeen vuoteen. Lisäksi itse hankituissa asunnoissa asuminen kielletään turvapaikanhakijoilta ja heidät ohjataan vastaanottokeskuksiin.

Suomen hallituksen on herättävä. Houkuttelevuus saapua Suomen lihapatojen äärelle on poistettava, jotta "kyynärpäätaktikoijat" ( rumasti sanottu, hyi), makeamman elämän perässä saapuvat ( ilkeästi sanottu, hyi) ja nuoret hyväkuntoiset miehet ( sovinistisesti sanottu, hyi) eivät vie turvapaikkoja niiltä, jotka odottavat uutta alkua elämälleen esim. UNCHR:n pakolaisleireillä.

Presidentti Martti Ahtisaari (SDP) valotti kantaansa Suomessa käytävään "pakolaiskeskusteluun" viime perjantaina 22.1 Tampereella. Presidentti pitää raivostuttavana sitä, että pakolaiskeskustelua käydään ilman faktoja. Ahtisaaren mukaan tarvitsemme koko joukon maahanmuuttajia ikärakenteen korjaamiseksi. Oikeistopuolueiden maailmanlaajuiseen suosion kasvuun Ahtisaari toteaa " Ehkä olemme tulleet vieläkin tyhmemmäksi". 

Onko Ahtisaaren mielestä 70% tanskalaisista "tyhmiä", koska he ovat sitä mieltä, että pakolaisvyöry on maan vaikein ongelma tällä hetkellä? Lisäksi Ahtisaaren väite ilman faktoja käytävästä keskustelusta on ontuva. Eivät ihmiset ole tyhmiä. Jos he näkevät ympärillään asioita, jotka poikkeavat siitä valtamedian syöttämästä vaaleanpunaisesta hötöstä, he kyseenalaistavat käsityksen ja muodostavat omansa. Ruotsissa tapahtuu hirveitä, Kölnistä ja Helsingin uudesta vuodesta puhumattakaan. Minä en usko, että kuolemaa pakeneva ihminen voi syyllistyä rikoksiin maassa, josta hän toivoo saavansa turvapaikan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tanskalaiset ovat tyhmiä, jos todella hyväksyvät kajoamisen pakolaisten omaisuuteen. Tätä palstaa lukiessa tuntuu, että suomalaiset ovat vähintään yhtä tyhmiä. Onneksi Suomessa on sentään Keskustapuolueen johtama maltillinen hallitus, joka ei sorru tuollaisiin typeryyksiin - ainakaan toistaiseksi.

Rainer Salejärvi

Sikäli, kun Suomen maahanmuuttoviraston tähän mennessä ratkaisemista turvapaikkahakemuksista 75 prosenttia on osoittautunut kokonaan perusteettomaksi ja kun Tanskassa suhdeluku on osapuilleen sama, hyvä Jouni Snellman kerro minulle ystävällisesti siitä, kuuluuko jokaiselle ilman syytä turvapaikkahakemuksen jättäneelle aikuiselle itselleen velvollisuus huolehtia hänestä koituvista kustannuksista vai kuuluko tämä velvollisuus sille valtiolle, johon hän on saapunut ilman syytä ?

Jos vastaus on jäljempänä puhuttu, vielä kysymys siitä, tulisiko edellisessä kappaleessa selostetun henkilön ylläpitoon tarvittavat varat ottaa niistä varoista, jotka on tarkoitettu niille joilla on todellinen avun tarve ?

Näin muodoin turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikointiin on monessa tilanteessa perusteltu syy.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hädänalaisten hyväksikäyttöä tuo minusta on. En tiedä viranomaisten perusteista, mutta ei ihminen lähde noin vain kävelemään halki Euroopan tänne onnelaan ilman hyvää syytä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Jouni, oletko Suojärven karjalaisia kun puhut kävelemisestä vaikka lentokoneella matkustetaan. astumalla eivät varmastikaan ole tulleet.

Rainer Salejärvi Vastaus kommenttiin #14

Hyvä Jouni Snellman

Sikäli, kun 2556 irakilaisen ja mm. 279 afganistanilaisen turvapaikkahakemus on raeunnut sen vuoksi, että he ovat itse vetäneet hakemuksensa pois, olemme varmaan yhtä mieltä siitä, ettei ainakaan näillä henkilöillä ole ollut välittömän turvan tarve ?

Oma vankka mielipiteeni on se, että jokainen turhaan turvapaikkahakemukseen käytetty sentti on pois todelliselta avuntarvitsijalta ja turvapaikkajärjestelmää hyväksikäyttävien henkilöiden puolustaminen osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä hätääkärsivien kanssaihmisten hyvinvoinnista ja viimekädessä hengestä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Emme me voi tietää, mitkä ovat todelliset syyt hakemusten raukeamiseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Itse asiassa siinä vain asetetaan turvapaikanhakijat samalle viivalle tanskalaisten kanssa. Jos tulijalla ei ole omaisuutta, ei ole takavarikoitavaakaan ja elatuksesta huolehditaan. Jos tulijalla on varoja joilla hän voi kustantaa elämisensä, ensisijassa käytetään niitä. Vastaava sääntö pätee myös Tanskan kansalaisiin. Yhteiskunta alkaa huolehtia elatuksesta silloin, kun asianomainen ei siihen itse kykene. Mutta vasta silloin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tanskalaiset varautunevat kevään siirtolaisaaltoon ja pelkäävät, että Ruotsi saattaa laittaa lapun luukulle, jolloin siirtolaiset jäisivätkin Tanskaan.

Omaisuustakavarikot ovat kuitenkin mielestäni kyseenalaisia; Omaisuutta on helppo piilottaa ja jokatapauksessa siirtolaiset tulevat kuluttamaan lähes kaiken varallisuutensa tp-hakemusten käsittelyaikana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eivät tanskalaiset erityisen harkitsevaisia ole, kun he asettavat maahan tulleiden muiden maiden kansalalset sote-etuuksien osalta samalle viivalle omien kansalaistensa kanssa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tanskalaiset ovat kyllä tyhmiä, voivat tietenkin vielä palauttaa pakolaisten omaisuuden kun pääsevät opiskeluun ja työhön kiinni. Tällä hetkellä maahanmuuttajat ovat Tanskan elätettävänä.

Suomessa pitäisi maahanmuuttajat kouluttaa vaikkapa myyntityöhön, kielitaitoa kun jo olisi, sujuvaa italiaa olin tunnistavani kun yritin kadun leveydellä käveleviä maahanmuuttajia ohittaa Suomen entisessä pääkaupungissa;).

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Osa puhuu myös loistavaa ruotsia tai venäjää. Siellä Irakissa taitaa olla koululaitos ihan maailman huippua, kun harvinaisempiakin kieliä osaavat noin hyvin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, hakevat uutta alkua Suomesta. No ei kai siinä mitään, töihin vaan! Työperäistä maahanmuuttoa toisinsanoen.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #6

Eikö silloin ole väärä tapa hakea turvapaikkaa kun oikea hakemus olisi työperäinen maahanmuuttohakemus. Turvapaikkaa tuskin saanevat. Mielenkiintoa myös lisää, että miksi ei olla jääty muualle turvallisille alueille euroopassa? Millä rahalla tänne asti on matkattu? Mikä on motiivi tulla tänne kylmään pohjoiseen?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

En tiedä mitä näistä ajattelisi, mikään uusi ilmiö tämä ei Euroopassa ole.

Reijo Jokela

"Ahtisaaren mukaan tarvitsemme koko joukon maahanmuuttajia ikärakenteen korjaamiseksi".
Miten ulkomaalaisten määrän lisääminen muuttaa suomalaisten ikärakennetta?

Käyttäjän JanneEemeliPyrre kuva
Janne Pyörre

Puhumattakaan siitä, miten paljon paljon tällainen lähinnä nuorista miehistä koostuva joukko vääristää sukupuolijakaumaa. Siitä on loputtomasti tutkimuksia, mitä seuraa, kun väestöpohja on miesvoittoinen.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No, jos Sipilä olisi kuunellut Ahtisaaren asiantuntemusta jo syskuussa ei oltais edes tässä tilanteessa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Itse asiaan ei kamalasti kritisoitavaa, mutta se millä homma perustellaan on sitten jo typerää. Noh, onko venäläisistä liki 90% typeriä koska äänestävät Putinia ja useimmat pitävät Stalinia suurmiehenä... tai olivatko suurin osa italialaisista typeriä, koska vuosikymmeniä äänestivät Berlusconia... tai lukuisat muut vaihtoehdot (todistaen tuokin IMHO että ei se kansa aina tiedä omaa etuaan, mutta näillä mennään). Se mm. että suurin osa venäläisistä pitää Stalinia kivana nykyään ei tarkoita että he ovat tyhmiä... se voi tarkoittaa monia muita asioita, koska älykkäitäkin ihmisiä voidaan viedä harhaan ihan helposti.... ja massojen voimin vieläkin enemmän; ja miksei kertoisi mm. ihmispsyykkeen raadollisuudestakin.

Ei liity sinällään Tanskaan liittyvään asiaan, mutta lähinnä häkellyttää ettei poliitikko tajua (tai ei ilmaise tajuavansa) miten helposti massoja tarvittaessa/haluttaessa liikutellaan. Muulla logiikalla samaan johtopäätökseen voi toki tulla ilman luottamista "kansan erehtymättömyyteen" tai johonkin muuhun yhtä typerään. Ahtisaaren kannanotto (johon en ole tutustunut) toki vaikuttaa alustavasti yhtä älyttömältä kuin tämän blogin otsikko. Mutta eikös otsikoita nykyään laadita lähinnä näkyvyyden maksimoimiseksi, joten siinä mielessä tavallaan ymmärrän.

Ilkka Huotari

"Ahtisaaren mukaan tarvitsemme koko joukon maahanmuuttajia ikärakenteen korjaamiseksi."

Tämä ei ole mikään fakta, vaan Ahtisaaren mielipide, jolle on olemassa vasta-argumentteja.

Kuten vaikka se, että ei kannata ottaa työttömiä varastoon. Se ei korjaa mitään.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Jälleen samalla aallonpituudella.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Saapi nähdä kaatuuko tuo laki Tanskassa vielä perustuslain vastaisena tai EIT:ssä tai jossain muualla. Se riippuu aika lailla lain yksityiskohdista ja järjestelyistä – en nyt ole tutustunut niihin.

Tarve saada katettua turvapaikkakäsittelyn kuluja on ymmärrettävä, mutta omaisuuden suoja on varsin perustavanlaatuinen perusoikeus kaikissa länsimaissa, myös Tanskassa.

Monissa yhteiskunnan sosiaali- ja muissa palveluissa on jonkinasteinen hinta tai omavastuu, vaikka kyseessä olisikin välttämättömyys. Esimerkiksi henkilöllisyystodistus ja passi maksavat ja sairaalassa joutuu maksamaan hoitomaksuja tietyn omavastuun osalta. Toimeentulotuessa taas on, että tukea ei myönnetä, jos hakijalla on käyttövaroja yli tietyn määrän. (Tämä on syrjäytymisen kannalta kyllä typerää mutta niin se nyt vain on.)

Tanskan toimissa nyt kuitenkin mennään siihen, että turvapaikanhakijoilta kättelyssä takavarikoidaan kaikki ylimääräinen omaisuus. Se ei ole edes vapaaehtoista. Mahdollisuus hakea turvapaikkaa on eräänlainen perusoikeus ja sen tekeminen maksulliseksi on vähintään ongelmallista. Varsinkin siten, että se maksaisi kaiken yli suojavarallisuuden menevän.

Turvapaikkaa haetaan usein pakkotilanteessa, ainakin silloin kun hakemus on perusteltu. Pakkotilanne ei sinällään tarkoita, etteikö mitään maksuja voitaisi periä mistään, mutta hakuprosessista maksaminen olisi sikäli erikoinen vaatimus, että hakijat ovat oletusarvoisesti varattomia.

Takavarikointi on sinällään nytkin yksi ulosottomiesten käytössä oleva perintätapa. Perinnässä takavarikointi kuitenkin edellyttää, ettei maksuja olla muuten suoritettu tai järjestelty. Voitaisiin ajatella, että takavarikointi voitaisiin tehdä turvapaikkakäsittelyn ajaksi, jotta varoja ei piilotettaisi.

Ehkä se vastaisi sitä, että joutuessasi sairaalan ensiapuun sinulta kerättäisiin taskuista kaikki "ylimääräinen omaisuus", joka sitten käytettäisiin hoitokuluihin jos et kykene maksamaan. Niin, milloin ja miltä taholta mahdetaan tällaista ehdottaa Suomessa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ehkä se vastaisi sitä, että joutuessasi sairaalan ensiapuun sinulta kerättäisiin taskuista kaikki "ylimääräinen omaisuus", joka sitten käytettäisiin hoitokuluihin jos et kykene maksamaan."

Nämä hoitokulut peritään suomalaierlta vaikka ulosotossa jossa rapsaistaan helposti 100% lisää maksettavaa jos et suosiolla maksa. Tämä järjestelmä vaatii luonnollisesti vakiosoitteen ja kuulumisen henkilötietojärjestelmään. Joissakin maissa ulkomaalaisilta peritään sakko heti koska ulkomailta on huono periä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minulle ei lääkärin vastaanotto Virossa sauenkunnassa maksa mitään eikä jonoja ole terveyskeskuksessa, vaan kaikki toimii asiakaslähtöiseti ja ystävällisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kelasta saa maksutta verovaroin kustannetun eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC). Sillä saa ulkomailla välttämättömän hoidon samaan hintaan kuin kantis. Jos se jossain on ilmainen, on sitä myös suomalaiselle avuntarvitsijalle.

Jos Suomessa vuosittainen lääke- tai sairaalakorvaus nousee vuodessa yli yli tietyn tason (n 610 €), maksaa loppuvuoden lääkkeet vain 2,50 €. Loppusumman tarjoavat muut veronmaksajat.

Kyllä meitä kansalaisia hemmotellaan.

Tanskanmaalla ei tiettävästi takavarikoida kantiksilta yli 1340 egen omaisuuksia pois. Ehkäpä jatkossa. Niin on helppo tehdä heikoimmille ihmisryhmille jotka eivät kykene puolustamaan itseään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

En tarvitse sellaista Kelakorttia.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

On aika mielenkiintoista, että ihmiselle jolla on tuhansia euroja käyttörahaa tai muuta huomattavaa omaisuutta, pitäisi vielä maksaa lisää erinäisinä tuloina, mm. asumismahdollisuuksina, ylläpitokorvauksina jne.

Miksi ihmeessä?

Eihän Tanskassa, saati Suomessa, esim. toimeentulotukiasiakkaillakaan ole mahdollisuutta sellaiseen. Jos toimeentulotukiasiakkaalla todetaan olevan jotain huomattavaa omaisuutta, loppuu tuet. Jopa 100€ ylimääräistä tilillä (esim. lainaksi saatu, tai lahjaksi) vähentää toimeentulotukimäärää. Koska tilitietoja vaaditaan jotta tukea saisi, joutuu lainaa tai lahjaa ottamaan vastaan käteisenä, jottei tuki pienenisi. Myös pikavipit lasketaan tuloksi, joten jos sellaisenkin ottaa, tuki pienenee, vaikka sitten joutuisikin menettämään luottokelpoisuutensa ja silloin olisi toden totta entistä syrjäytyneempi ja yhteiskunnasta eristetympi. Me ajattelemme rahaa enemmän kuin ihmistä, mutta niin me teemme jokaisen kohdalla, ei vain joidenkin!

Miksi turvapaikanhakijoita ei saisi kohdella tässä asiassa samalla tavalla kuin muitakin kansalaisia?

Käyttäjän PiiaKattelus kuva
Piia Kattelus

Kirjoitus on varmasti "juosten kustu", joten täsmennän vielä sitä, mitä haluan sanoa. 70% tanskalaisista on kyselyn mukaan sitä mieltä, että pakolaisvyöry on maan polttavin ongelma tällä hetkellä. Heillä on siis ongelma, ei unelma. Tanskan parlamentti äänesti ulkomaalaislain tiukennuksien puolesta, vasemmisto hävisi äänestyksessä selvin numeroin.

Presidentti Ahtisaari, joka edustaa vasemmistoa, on sitä mieltä, että oikeistopuolueiden globaali suosion kasvu on merkki siitä, että olemme muuttuneet tyhmemmäksi. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että vasemmistopuolueiden suosion kasvu merkitsee Ahtisaaren logiikalla muuttumista fiksummaksi.

Miten maahanmuuttokriittisen Tanskan kansanpuolueen johtama maa kuitenkin hyväksyy lakimuutoksen, joka heikentää esim. turvapaikanhakijan etuisuuksia? Siksi, että he haluavat saada tilanteen hallintaansa. Siksi, että he eivät ole tyhmiä, vaan käyttävät sitä keinoa, joka parlamentilla on. He muuttavat lakia, koska heillä on siihen perusteet. Tanskan saturaatiopiste on täyttynyt. Näin toimimalla ainakin "onnenonkijat" saavat signaalin, että ei kannata edes yrittää. Ne, jotka ovat aidosti hädänalaisia, saavat tiukennuksista huolimatta turvapaikan.

Ahtisaari moittii "pakolaiskeskustelua" faktojen puutteesta. Kenen faktoista on kyse? Minulle fakta on Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapion joulukuussa 2015 tiedotustilaisuudessa kertoma toteamus, että " entiseen ei ole enää paluuta". Aapio tarkoitti tällä Helsingin heikentynyttä turvallisuustilannetta ja naisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, joihin ovat syyllistyneet turvapaikanhakijat. Tämän faktan rinnalla vääristynyt ikäjakauma on merkityksetön.

Sanonnan mukaan on valhe, emävalhe ja tilasto. Ahtisaari saa varmasti sellaisen tilaston tarvittaessa, jolla voi osoittaa, että emme voi jatkaa ilman 30 000 vuosittaista turvapaikanhakijaa, ilman heitä näivettymme pois.

On totta, että Suomi ikääntyy. Minä kuitenkin korjaisin ikäjakaumaa ennemmin kotikutoisesti, kuten kannustamalla suomalaisia nuoria pareja tekemään lapsia, enkä vastaanottamalla nuoria vetreitä miehiä kymmeniätuhansia Lähi-idästä ja Afrikasta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Houkuttelevuus saapua Suomen lihapatojen äärelle on poistettava..."

Tuohon on parempikin keino kuin turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan karsiminen, heidän omaisuutensa takavarikoiminen ja heidän sulkemisensa vastaanottokeskuksiin. Raunioitetaan Suomi, tehdään siitä kehitysmaa. Takaan ettei tänne silloin tule yhtä paljon nuoria miehiä paremman elintason perässä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Karo, tämähän on parhaillaan toteutumassa.

Toimituksen poiminnat